Wednesday, March 9, 2011

Cara-cara & Tips Untuk Melupakan Seseorang





assalamualaikum semua <3


tgk tajuk kt atas then pk kan mood aku skunk ..
mood aku : sedihhh :'( sobbss sobss


cmne aku nk lupekan 'dia' !!
dah lama aku try , tapi kdg2 teringat jugak .. then bila teringat balik , mula la aku jadi down , takde mood ..
hurmm . love is suck !! grrr !!


dalam sedih2 nih , aku pun try la cari kt cik google 'cara2 nak lupekan seseorang .. 
aku dapat info to kat SINI ...
tapi aku dah edit2 ayat dr blog 2 , bg menyenangkan korang untuk baca & paham :)


So pada korang2 yg mempunyai masalah macam aku , boleh lah baca post aku nih ..
pada yang takde masalah macam aku pun  bolehhh baca , untuk tambah ilmu korang , pe salahnye an ..
mana nak tahu kot2 mber korang ade masalah macam nih ke , atleast korang boleh bantu .. :)


jom2 baca <3





1)   kalau korang baru putus cinta atau yang seangkatan dengannya sememangnya korang akan bersedih. Tu suma normal. Yang jadi tak normalnya bila korang buat-buat tak sedih kononnya nak tunjuk korang kuat n boleh lupakan 'dia’ gan mudah.  Kalau korang sedih nak lupakan seseorang tu , luahkanlah dengan sepenuh , contohnye menangislah sepuas hati , lama-lama kelamaan korang akan rasa lega sikit ... Bila anda sudah biasa bersedih lama kelamaan anda anda akan membiarkan dia pergi dan sudah boleh melupakan dia.
Tips: Susah nak menangis? Tengok la cerita-cerita sedih ataupun dengar lagu-lagu cinta ke..hehe
2)   Kadang-kadang bila korang duduk sorang2 , korang mesti akan teringat balik kat si ‘dia’ . So , bende tu akan menyusahkan korang lagi untuk lepakannya !! dengan tak semena2 korang teringat la kt si ‘polan’ tu .. grr !! Cara penyelesaiannya :  pergi cari kawan!! Jangan suka duduk sorang2... Bila bersama kawan ni banyak benda yang korang boleh buat mcm borak-borak, main apa-apa, pergi jalan-jalan . KAWAN AKAN SELALU MEMBUAT KITA GEMBIRA !!
Tips: Carilah kawan yang boleh buat anda happy..macam saya ni ke..haha perasan..

Yang nih aku paling setuju ..
3)   Sentiasa sibukkan diri anda dengan apa-apa aktiviti. Bila diri anda selalu sibuk maka fikiran anda pun akan menjadi sibuk juga. Anda buat la sesuatu aktiviti yang anda suka lakukan dan sentiasa sibukkan diri dengannya. Apabila fikiran anda sedang sibuk maka secara automatiknya anda tidak akan mempunyai masa untuk berfikir tentang ‘seseorang’ yang anda cuba lupakan dia!. Otak tengah buzy jadi anda tak ada masa nak fikir tentang seseorang itu.
Tips: Sibukkan diri anda dengan aktiviti yang banyak mendapat pahala seperti sembahyang, baca al-Quran, berzikir dan banyak lagi.

YANG NI SELALU TERJADI KAT AKU , UWAAA :’(
4)   Anda kena elakkan atau jangan terus untuk berhubung dengan ‘seseorang’ yang anda mahu lupakan itu. Kalau anda masih dok terhegeh-hegeh hubungi dia lagi sampai bila-bila pun anda tidak akan dapat lupakan dia. Kalau boleh jangan ada faktor apa pun lagi yang boleh menyebabkan anda berhubung dengan dia seperti ym, facebook dan lain lagi. Bukan nak suruh putuskan hubungan silaturrahim tapi sekadar supaya anda dapat lupakan seseorang itu apabila tidak berhubung dengannya lagi.
Tips: Berhubunglah dengan orang lain supaya anda boleh alihkan perhatian anda. Tak pun berhubung je dengan saya kat facebook dan ym saya senang..hehe

5)   Terimalah realiti yang anda perlu lupakan ‘seseorang’ dengan hati yang terbuka dan nekad. Berhentilah dari segala macam perkara seperti berharap, berangan, bermimpi atau yang seumpamanya. Realitinya yang anda mesti lupakan dia walau apa sekalipun. Jangan ada lagi didalam fikiran anda contohnya suatu hari nanti ke.. semua akan berubah ke..dia masih mahu kot..atau apa-apa jela. Anda perlu kuat untuk menghadapi realiti ni.
Tips: Ingatlah yang hidup ini adalah realiti dan bukan fantasi k..

Sebagai kesimpulannya melupakan seseorang yang kita suka amatlah sukar kerana ianya memerlukan semangat yang kuat untuk melakukannya. Ada banyak lagi cara untuk kita boleh lupakan seseorang itu yang saya ceritakan disini hanyalah sebahagiannya sahaja. Kalau masih tak boleh nak lupakan juga seseorang itu anda ingatlah kepada Allah selalu dan juga ibu bapa kita sendiri. Pesan saya..  “Ingatlah hidup mesti diteruskan dan bukan untuk diratapi”. Kepada kawan saya tu good luck ye.. :) Sekian.




4 luahan:

aleen aiden said... [Reply to comment]

hu3,paham2.jgn sedey sgt ye..kene chill2 cket. ^_*

Inani said... [Reply to comment]

chill out bebe..huhuhu..jom hiburkan diri dengan membca entri d blog sy..smbil folo skali.huhuhu

EkinZatiLiya said... [Reply to comment]

hehe , tQ :)
OK , senang2 t kite baca n3 kamu <3

EkinZatiLiya said... [Reply to comment]

aleen : tQ :)
n thanc baca n3 ni <3

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...