Saturday, June 4, 2011

Sangkar jatuh penyebab maut


ANAK panah menunjukkan arah Zamzarun terhempas lalu mati bersama sangkar yang tercabut daripada sebuah kren di Kangar kelmarin.

KANGAR – Kecuaian seorang pemandu kren yang gagal memasang sangkar besi dengan baik dipercayai menyebabkan seorang pekerja kontrak maut apabila dia terhempas ke atas tanah dari ketinggian 21.3 meter ketika sedang memotong dahan pokok di Jalan Raja Syed Alwi di sini kelmarin.

Kejadian pukul 11.15 pagi di belakang tapak projek perumahan separuh siap itu berlaku apabila Zamzarun Zainul Abidin, 25, terjatuh pada ketinggian yang sama dengan rumah kedai lima setengah tingkat ketika sedang melakukan kerja-kerja itu bersama seorang rakannya.

Sebaik sangkar tersebut tercabut daripada kren, Zamzarun terus terhempas hingga mengakibatkan dia cedera parah di kepala selain kaki kirinya patah terkena mata gergaji manakala rakannya berusia 30 tahun yang tidak cedera pula tersangkut di atas pokok lepai tersebut.

Difahamkan, Zamzarun mengambil upah RM2,000 untuk memotong dahan pokok berkenaan selepas pihak pemaju perumahan mendapati ia telah merendang dan bimbang akan mengenai bumbung rumah berkembar yang telah dibina sejak tahun lalu itu. Wang itu dikongsi bersama Zamzarun, bapanya dan dua lagi rakannya.

Zamzarun yang dikejarkan ke Unit Rawatan Rapi Hospital Sultanah Bahiyah (HSB), Alor Setar menghembuskan nafas terakhirnya pada pukul 11.30 pagi semalam iaitu selepas hampir 24 jam dirawat.

SUMBER : KOSMO

0 luahan:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...